Choď na obsah Choď na menu
 


pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak

Je veľmi zdravá a chutná jarná bylinka, ktorá má svoju typickú vôňu a chuť. Prečo sa nazýva cesnakom je zrejme jasné každému. Prívlastok medvedí získala najmä kvôli tomu, že okrem ľudí si na nej pochutnávajú aj lesné zvieratá (napríklad, jelene, diviaky a medvede).

Liečivé účinky:

Medvedí cesnak má mnoho liečivých účinkov. Ale pozor! Pri jeho zbere musíme byť veľmi opatrní a nesmieme si ho zmýliť s listami konvalinky, ktorá je narozdiel od cesnaku jedovatá.

Medvedí cesnak poznali už naši predkovia, ktorí jeho liečivé účinky využívali na liečenie hnisavých a zapálených rán, pretože má veľmi dobré antibakteriálne účinky. Hovorí sa, že medvede si ním po zimnom spánku prečisťovali krv. Ľuďom zlepšuje priechodnosť ciev a prúdenie krvi. Pomáha aj pri žalúdočných ťažkostiach (má detoxikačné účinky). Pomáha pri chrípke a prechladnutí, dokonca zmierňuje bolesť hlavy. Lieči rôzne exzémy a plesne.

Využitie:

Najčastejšie ho využívame v kuchyni. Môžeme z neho pripraviť chutné polievky, šaláty, nátierky, pestá.

Ja osobne ho pridávam naozaj do všetkého. Tento rok som vyskúšala urobiť pesto a podarilo sa. Chutilo naozaj výborne a navyše je aj zdravé, no čo viac si priať.